Prerequisite…

Posted: 09/06/2013 by Oana in Set sail 2013

Doamne cat de dor imi este de MARE. E ceva ca o durere surda, care creste odata cu venirea primaverii, pana cand imi urla in timpane si ma sufoca.

Cred ca prima mea amintire legata de MARE este de la 3 ani. Nu stiu cum sa o definesc, doar ca un sentiment de libertate totala. Miros de alge, miscare de valuri, fierbinteala de nisip si vocea bunicii, care ma cheama constant.

Pentru mine MAREA insemna si altceva, insemna locul unde se afla tata. In mintea mea de copil, care uita trasaturile tatalui de la un voiaj la altul, marea era locul magic in care tatal meu, ofiterul de marina, statea ca intr-o lumea paralela. Traiam si eu alaturi de mama temerile sau bucuriile venite prin radiograme: niste hartii lunguiete cu cuvinte putine. Uneori primeam telefoane – fusese furtuna de gradul 8 pe nu stiu ce mare, dar ei erau bine. Apoi venea tata si ma invata sa desenez vapoare si imi povestea lucruri nastrusnice din lumi pe care mi se parea ca nu le voi cunoaste niciodata, pentru ca Romania era inca in plin comunism, iar eu nu stiam ce inseamna asta, stiam doar ca nu avem voie sa calatorim acolo unde mergea tata.

Apoi a venit MAREA mea de adolescenta, cand ascultam Pink Floyd la casetofonul meu rosu si visam atat de tare si de mult, ca nici macar nu conta la ce. Cum sa visezi fara subiect? Pai uite asa, cand ai sufletul navalnic si toate planurile si iubirile sunt inca potentiale, atunci miscarea valurilor te poate face sa visezi la orice, iar mirosul sarat de mare de poate purta oriunde. Pe mine m-a purtat departe de tot si visele mele cladite la malul marii mi le mai amintesc si acum.

Apoi a venit MAREA, cea mai mare si mai autentica, cea traita nu de la malul ei, ci de pe ea. Aceasta mare a devenit dragostea mea infinita, asta pentru ca am descoperit-o alaturi de dragostea mea. Era logic sa se intample asa, sunt copil de om al marii si am casa pe mal de apa. Era normal sa traim si pasul urmator. Nu mai conteaza cum am ajuns noi sa ne facem concediile pe mare, stiu doar ca eram inarmati doar cu un atestat de navigatie (atat de proaspat incat era de-a dreptul inconstient) si mult entuziasm.

Am descoperit senzatia asta de concediu total si ne-am indragostit amandoi pentru totdeauna. Nu mai vad altfel momentele noastre de respiro, altfel decat leganati de valuri. Poate credeti ca sunt vreo specialista in sailing…nici pe departe. Radu continua sa se specializeze, eu nu reusesc sa invat mare lucru pentru ca pentru mine marea e o stare, un fel de hipnoza dulce. Acolo nu ma pot concentra la nimic altceva decat la…sulfetul meu, la ecourile gandurilor mele. Acolo nu mai exista nimic din mine omul organizat si in alerta permanenta. Acolo raspund greu si monosilabic, sunt dezordonata si neatenta. Ma trezesc lenes, gatesc de placere, ma plimb, ma retrag intr-un colt si citesc si mi-e teama, mi-e teama ca intr-un an, candva, o sa se termine concediul iar eu nu voi mai vrea sa plec de pe mare.

child_girl_beach_sea_waves_54762_2560x1600

Comentarii
  1. radu florian spune:

    buna . care va sunt planurile pe anul 2013 ?
    toate cele bune .
    florian radu din arad .

    • Radu spune:

      Plecam pe 15 iunie pe un traseu asemanator cu cel din 2011 (Levkas – Zakinthos)

      • Stefan spune:

        Daca nu va e cu suparare eu va invit la o cafea…voi pleca in 15.06 din Lefkas spre sud , cu un Oceanis 37 , eu – secundul si cei doi deodata , asadar in echpaj restrans…raspund pe VHF 77
        Pilgrim ( Stefan Cugerian – Arad )

    • Radu spune:

      Cu mare placere. Vom ajunge pe 14 in Lefkas si vom sta la Hotel Ianos – chiar in marina. Propun sa ne vedem la un Mithos !

      • Stefan spune:

        Noi vom ajunge pe 15 in jurul pranzului ,…, vei mai fi in Lefkas pe 15 ?

  2. radu florian spune:

    Tura din 15 iunie e pe o saptamina sau 2 ? Eu am liber saptamina 23-30 iunie si daca mai pleaca cineva incolo de ORIUNDE din tara …ajung si eu pe barca . Singur nu ma incumet la calatorie . Merci de …raspuns .

    • Radu spune:

      este pe 2 saptamani.
      sa inteleg ca ti-ai inchiriat o barca din 23 iunie si nu ai echipaj complet, sau ?

      • radu florian spune:

        nu am inchiriat nimic . caut un loc pe barca ta pentru saptamina a doua . daca este un loc liber te rog sa imi trimiti numarul tau de telefon pe mail sisone4@yahoo.com . merci .

  3. Radu spune:

    @Stefan – barca o dezleg in dimineata zilei de 16 iunie, deci pe 15 voi fi in baruri de mateloti 🙂

Lasă un comentariu